Artikel 8 van het Gemeentewegendecreet stelt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Artikel 11, §1,van het Gemeentewegendecreet stelt dat gemeenten de ligging en breedte van gemeentewegen op hun grondgebied (en dus ook van voormalige buurtwegen) vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, en dit ongeacht de eigenaar van de grond.
Artikel 12, §2, van het Gemeentewegendecreet stelt dat in afwijking van artikel 11 de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningendecreet kan worden opgenomen in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt dat wanneer de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing dient te nemen over de zaak van de wegen vooraleer het vergunningverlenende bestuursorgaan kan beslissing over de omgevingsvergunningsaanvraag.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Om deze reden werd er overgegaan tot de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor een deel van de Torenstraat ter hoogte van woning nr. 1, opgesteld door landmeter-expert Patrick Wouters dd. 17 april 2024.
Het rooilijnplan voorziet een verbreding van het openbaar domein ter hoogte van Torenstraat 1. Deze wijziging past binnen de doelstelling van de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en staat ten dienste van het algemeen belang. Langs de Torenstraat zijn verschillende woningen gelegen. De Torenstraat behoort tot het lokale wegennet en betreft een erftoegangsweg. De wegverharding met bermen is reeds bestaande. De ontsluiting van aanpalende percelen komt niet in het gedrang. De aanvraag is in overeenstemming met de doelstelling en de principes uit het Gemeentewegendecreet.
Lot 1 met een oppervlakte van 00a 87ca, zoals aangeduid in groene kleur op het rooilijnplan, dient gratis te worden afgestaan aan de gemeente voor opname in het openbaar domein.
Naar aanleiding van de tracéwijziging werd er een openbaar onderzoek georganiseerd gedurende de periode van 10 oktober 2024 tot en met 8 november 2024. De voorgeschreven procedure werd gevolgd. Er werden geen bezwaren ingediend.
De nieuwe rooilijn zoals weergegeven op het bijgevoegde ontwerp van rooilijnplan "Deel Torenstraat t.h.v. woning nr. 1", opgesteld door landmeter-expert Patrick Wouters op 17 april 2024, wordt definitief vastgesteld.
De kosteloze grondafstand van het perceel grond, ten kadaster gekend onder Hechtel-Eksel, 2e afdeling, sectie C, nr. 93R/deel, groot 00a 87ca, zoals aangeduid onder lot 1 en groene kleur op het rooilijnplan "Deel Torenstraat t.h.v. woning nr. 1", opgesteld door landmeter-expert Patrick Wouters op 17 april 2024, wordt goedgekeurd om te laten opnemen in het openbaar domein. De kosteloze grondafstand en overdracht dient als last te worden opgelegd.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.